Met rode sportkleding word je een winnaar!

Aanbevolen Sportuitrusting

Sport kleding / Aanbevolen Sportuitrusting 151 Views

Mensen die rode kleren dragen, doen het goed aan de onderhandelingstafel. Dit blijkt uit een experiment van Daphne Hachmang voor haar afstudeeronderzoek aan de Universiteit van Tilburg. Hachmang heeft als test 48 mannen en 48 vrouwen laten onderhandelen over de in- en verkoop van koffie. Om het effect van sekse uit te sluiten (bij eerdere onderzoek bleek dat mannen succesvoller zijn in onderhandelingen), heeft zij mannen met mannen en vrouwen met vrouwen laten onderhandelen. Als variatie werd daarbij de kleding gebruikt. De deelnemers droegen een rood of een wit t-shirt.

Kopers en verkopers met de rode shirts kwamen tot betere uitkomsten. Verder bleek dat personen met witte kleding hun beginbod meer passend maakten aan de rode onderhandelaars en andersom. Het is langer bekend dat kleur een groot effect heeft op perceptie, gedrag, emoties en functioneren. Zo worden voetballers in rode sportkleding als betere spelers beschouwd dan sporters in een wit tenue. Mensen die onderworpen zijn aan de kleur rood, voorafgaand aan een IQ-test, presteren slechter dan mensen die eerst een neutralere kleur aanschouwen. Ook deinzen mensen terug bij het zien van de kleur rood.

De onderzoekster stelt dat het ontwijkgedrag een reden kan zijn voor het welslagen van rood in onderhandelingen. Immers, we vertonen ontwijkgedrag bij het zien van de rode kleur en daarmee schikken we ons onbewust aan iemand die in het rood gestoken is.

Comments